“Maar laten we er nu vooral samen voor zorgen dat andere bedrijven in Nederland willen blijven of zich hier willen vestigen”, zegt hij nu. Daarin heeft de vastgoedsector een belangrijke rol in te vervullen, vindt hij. Sowieso bij de inrichting van Nederland. Maar hij realiseert zich wel dat de sector iets moet doen aan haar slechte reputatie.
“De buitenwereld onderschat hoe belangrijk de bebouwde omgeving is voor onze levenswijze. Vastgoed bepaalt mede of er balans is in de woningmarkt, of talent in Nederland blijft, of bedrijven in Nederland blijven of nieuwe hoofdkantoren zich hier vestigen. Dat alles is belangrijk als je wilt dat Nederland relevant blijft. En de vastgoedsector heeft daar een belangrijke en verantwoordelijke rol in”, benadrukt Lokerse.
Lokerse vindt bovendien dat er niet ambitieus genoeg wordt omgesprongen met de kansen die Nederland heeft. “We hebben iets wat uniek is, met scholen voor iedereen, respect voor iedereen en kansen voor iedereen. Maar met de rem op innovatie en economische groei kunnen we dat straks mogelijk niet meer betalen.” Hij pleit er dan ook voor dat niet alleen naar de sociale balans wordt gekeken, zoals nu volgens hem vaak wordt gedaan, maar naar de sociaal economische balans. “En daarvoor hebben we innovatieve start-ups én multinationals hard nodig.”
Jeroen Lokerse diept zijn visie op leiderschap verder uit in de collegereeksToekomstgericht Leiderschap in Vastgoed. Daarin laat hij zien hoe je als jonge
manager je rol kunt pakken en hoe je perspectief kunt geven aan je medewerkers.
“In de core wil ik een ander soort talent aantrekken”, zegt hij.
Kijk voor het volledige programma op de site en schrijf je direct in!
Vastgoed professionaliseren
Maar Lokerse realiseert zich terdege dat de vastgoedsector een slechte naam heeft en dat die moet worden verbeterd voor er echt naar hem geluisterd gaat worden. Daarom wil hij dat er een professionaliseringsslag gemaakt wordt. “Mijn missie is om vastgoed transparant te maken. Dat betekent dat we strategische en operationele beslissingen moeten kunnen onderbouwen met data. Alle keuzes moeten terug te voeren zijn op data en op visie zoals in veel andere sectoren al lang gebruikelijk is.”
In vastgoed werd decennialang door veel spelers in de sector relatief makkelijk geld verdiend. “Daardoor vond niemand het nodig om te veranderen”, vindt Lokerse. “Maar die tijden zijn voorbij.” Lokerse focust zich op de toegevoegde waarde die hij met zijn organisatie kan leveren, niet alleen op de transacties. “De transactie staat bij ons niet langer centraal, maar juist de diepere en bredere relatie met onze klanten. We geven strategisch advies en helpen bij de uitvoering daarvan. Daarbij willen we altijd een langetermijnrelatie aangaan en ondernemingswaarde creëren.”
Leiderschap
“Wij zijn als organisatie al bezig met die transitie en we gaan versnellen. We nemen het voortouw,” Dat leiderschap wil volgens Lokerse zeggen dat ze de visie vertalen naar de praktijk. “Je maakt keuzes om stappen te zetten die je dichterbij die professionele vastgoedsector brengen. Maar alleen samen kunnen we de hele sector professionaliseren.”
Lokerse vindt dat de vastgoedbranche zichzelf onderschat. “De vraag naar data bij onze klanten is hoger dan ooit tevoren en alle spelers in de sector hebben maatschappelijk verantwoord ondernemen als speerpunt. Als sector kunnen we dus heel veel toegevoegde waarde leveren, juist omdat de impact van vastgoed op de het gebruik van fossiele brandstoffen en de belasting van het milieu zo groot is. Dat moeten we samen doen.”
Auteur: Sander van der Meijs